Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podyjím krok za krokem - Ledové sluje dobyty

Pravá Jižní Morava, za kterou si dovoluji považovat území od Pohořelic ke Znojmu včetně, a která přechází v Jihovýchodní Moravu od Břeclavi nanejvýš za Hodonín, je takovou mísou zvanou Dyjskosvratecký úval a má hodně společného co do počasí. Tento rendlík je na západě  střežen Českomoravskou vysočinou a na východě Karpaty, a sever limituje linie Moravské Budějovice-Moravský Krumlov-Pohořelice. Možná se zeptáte, kde jsem k této definice přišel. Odpovídám - nikde, je moje a cítím to tak a když někdo z novinářských nedouků pleskne - Jihomoravská Olomouc - obrací se mi rozum. Nebo jinak - kde nerostou třešně, to už jsou hory :-). Tak to bysme měli.

Proč ten svérázný úvod? No o počasí jde vždy teprve až na prvním místě, abych parafrázoval velkého šamana ekonomie. V neděli jsme měli naplánovanou vycházku v rámci seriálu Podyjím krok za krokem a předpověď byla docela beznadějná. Zima a déšť a vichr. Meteo portály se ale poslední dobou hodně polepšily, tak dokážou lineárně upřesňovat předpovědi, které potom hodně přesně vycházejí, na rozdíl třeba od ekonomů, jejichž předpovědi nevyjdou nikdy. Z toho jsem si dovolil extrapolovat, že ekonomie je přesná věda o tom, jak to bylo! Abych neodbočoval, večer před termínem akce se prognóza zlepšila a vypustila déšť - což je pro pěší túru určující.

Tentokrát 29 participantů nastoupilo na start a nenechalo se odradit ničím, počínaje počasím a konče projektem autora trasy, který by sám už teoreticky měl 15ti km vycházku absolvovat v pojízdném křesle jako vyjížďku.

Trasa byla ve stručnosti se startem v Lukově a pak po hranicích NPP, skrze NPP a tak podobně, až do Vranova nad Dyjí. Napínat netřeba, vyšlo to, došlo se do cíle v plné účasti. 
Itinerář vedl body: Vraní skála-Klaperův potok-Pašerácká stezka-Obelisk Ledové sluje-Zadní Hamry-Vranov n/D, cca 15km. Tohle železné, nekonflitkní a výkonově zdatné jádro IPA zaručuje totiž úspěch předem. Demokratické pojetí vycházek je umocněno faktem, že pokynům šéfa IPA se prostě neodporuje :-). A dobře tak.

Ale přece jen ještě malou vsuvku - že totiž 4 vzorky vín, tentokrát z Vrboveckého Waldbergu, které se chutnají uprostřed akce na vhodném rustikálním místě - no to byla delikatesa, kde ve finále přišla jejich vína polosladká a bylo slyšet jen pochvalné výkřiky žen a uznalé mručení mužů. Adolescentům se vyjadřování k degustaci důrazně nedoporučuje. Sankce za porušení tohoto předpisu nebylo zatím nutno formulovat.

Nemá smysl popisovat detaily, když je tradičně každé pochodování dokumentováno digitálně, takže mrkněte do Fotogalerií.

FOTO

MAPA